home

hadewijch de jong

hadewijch 

Techniek
Ik voel me verwant met schilders als Rothko en Klee, en schilder voornamelijk abstracte doeken. Ik schilder laag over laag, zodat de onderliggende kleuren de laatstgeschilderde kleur beïnvloeden, doordat ze als het ware door de bovenste laag heen gloeien.

Soms schilder ik met een nauwelijks zichtbare penseelstreek, soms schilder ik met een grove kwast en "beeldhouw" ik de verf.

Mijn doeken zijn in zekere zin driedimensionaal, door de laag-op-laagtechniek en doordat de huid van het schilderij erg belangrijk is.

Ik maak gebruik van het licht dat op het doek valt. Omdat de huid van een schilderij per plek verschillend is, en omdat de kleuren laag-op-laag zijn aangebracht, breekt het licht op verschillende manieren. Zo kan het schilderij per dagdeel veranderen van kleur en intensiteit.

Inhoud
Hoewel ik weet wat ik wil schilderen en wat ik wil bereiken met mijn beelden, heb ik niet de behoefte om hier uitgebreid over te verhalen. Ik wil dat de kijker onbevangen naar mijn werk kijkt en de beelden op zich laat inwerken. Ik wil beslist niet dat hij of zij kijkt door een 'gekleurde' bril, gekleurd door verhalen van mij vooraf. Ik ben een schilder, en wil in mijn werk met behulp van mijn beelden met de mensen communiceren.

Ik heb geen boodschap, ik wil de kijker raken en beroeren.

Hadewijch de Jong